top of page

IMPORTANT – MASURI DE DISTANTARE SOCIALA, IN CONTEXTUL PANDEMIEI CORONAVISUS

Prin semnarea Declaratiei pe proprie raspundere, participantii se obliga sa respecte toate masurile de mai jos. Nerespectarea masurilor sau pot atrage descalificarea, conform deciziei organizatorilor.

In prima etapa, se va atrage atentia participantilor de catre organizatori/voluntarii legitmati ca atare.

 

CONDITII GENERALE:

Inainte de evenimentul sportiv, fiecare persoana trebuie sa procedeze la autoevaluare.

Simptomele includ:

 • cele mai comune semne: febra, dificultate in respiratie (creşterea frecventei respiratorii), tuse, durere in gat, stare de oboseala, dureri musculare etc.;

 • rare: dureri de cap, greata, diaree.

In cazul in care participantii au astfel de simptome, este interzisa participarea la eveniment. Persoanele care prezinta unul sau mai multe dintre aceste simptome sau le-au prezentat in ultimele doua saptamani trebuie sa urmeze procedurile descrise de autoritatile sanitare şi sa nu participle la eveniment. 

Deplasarea catre şi de la locul de desfaşurare a antrenamentului trebuie sa se faca respectand toate masurile de protectie dispuse de autoritati.

Masuri generale de preventie pentru a limita raspandirea CORONAVIRUS:

 • spalarea frecventa a mainilor cu apa şi sapun timp de 20 de secunde sau folosirea unui dezinfectant pentru maini avizat/autorizat;

 • acoperirea gurii şi nasului in caz de tuse sau stranut cu plica cotului sau cu o batista de hartie şi aruncarea imediata a batistei urmata de igienizarea mainilor;

 • evitarea atingerii fetei, ochilor, gurii, nasului cu mainile neigienizate;

 • folosirea pentru dezinfectie doar a produselor biocide avizate/autorizate;

 • curatarea şi dezinfectarea riguroasa a tuturor materialelor şi echipamentelor sportive dupa fiecare utilizare;

Participantii trebuie sa treaca prin perioada de antrenament necesara pentru acomodarea lor la regimul de efort şi pentru prevenirea accidentarilor grave in timpul competitiei.

In zona de Start/Sosire se va pastra masca de protectie. In cazul consumarii de alimente/bauturi, participantul se va distanta de ceilalti participanti, la o distanta de minim 2 m, intr-o zona cat mai izolata.

Conditii de antrenament/incalzire

Pe tot parcursul antrenamentului trebuie sa fie pastrata o distanta de siguranta fata de celelalte persoane care ar putea sa fie prezente. Participantii la activitatea sportiva trebuie sa se asigure ca respecta distanta de siguranta de cel putin 2 m fata de celelalte persoane.

Distanta sus mentionata va fi pastrata și in timpul sedintei tehnice, a premierii sau a oricarei alte activitati din zona start, finish, pana la momentul startului și imediat dupa finish.

Este interzisa eliminarea salivei in spatiul de antrenament, dat fiind ca particulele de saliva sunt mediul cel mai propice pentru raspandirea Coronavirus

Trebuie sa participe la organizarea şi desfaşurarea competitiilor doar persoanele a caror prezenta este absolut necesara, pentru a limita pe cat posibil numarul celor care sunt expuşi unui potential risc de infectare.

In acest sens, participantii sunt rugati insistent sa nu aduca sustinatori la locul evenimentului.

Intreg personalul implicat in organizarea competitiei va purta masca și manuși, inclusiv in punctele de alimentare/hidratare.

Vor fi asigurate dispensoare de igienizare a mainilor cu produse biocide avizate/autorizate la intrarea in spatiul destinat evenimentului pentru toti participantii, in punctele de alimentare/hidtratare, in zona de start/finish, in zona de ridicare kit-uri.

Vor fi afisate in toate spatiile folosite de competitori anunturi scrise/postere informative plasate la loc vizibil privind regulile de igiena a mainilor şi igiena respiratorie, practicarea responsabilitatii sociale prin distantarea sociala şi monitorizarea propriei stari de sanatate;

La locul organizarii evenimentului sportiv, personalul medical efectueaza termometrizarea digitala a persoanelor implicate in desfaşurarea competitiei (sportivi, antrenori, voluntari etc.). In cazul inregistrarii unei temperaturi peste 37,3°C, aceasta se raporteaza catre medicul coordonator al competitiei respective in vederea izolarii cazului suspect, cu anuntarea imediata a Directiei de Sanatate publica şi a celorlalte autoritati competente;

Vor exista amplasate in grupul sanitar a dispenserelor cu sapun, a dispenserelor cu dezinfectant, precum şi a prosoapelor igienice de unica folosinta (din hartie);

– pentru uscarea mainilor se vor folosi servetele de hartie;

– dezinfectia periodica a grupurilor sanitare cu produse biocide avizate/autorizate.

Toti participantii (sportivi, antrenori, arbitri, organizatori, voluntari, reprezentanti ai presei etc.) trebuie sa fie supuşi unui triaj epidemiologic şi trecuti pe o lista nominala, pentru a facilita o eventuala ancheta epidemiologica;

Toti participantii (sportivi, voluntari, oficiali etc.) trebuie sa işi monitorizeze starea de sanatate şi sa respecte cu strictete masurile de baza pentru protejarea impotriva CORONAVIRUS, cum ar fi igiena mainilor, distantarea sociala, evitarea atingerii ochilor, nasului şi a gurii, respectarea igienei respiratorii şi respectarea recomandarilor de a ramane acasa şi de a solicita asistenta medicala, daca exista simptome specifice bolii.

Sosirea participantilor in locatia unde va avea loc competitia sportiva trebuie sa se faca astfel:

 • este recomandat ca transportul sa se efectueze cu mașina persoanala. In alte situatii este obligatorie purtarea echipamentelor de protectia pe perioada transportului.

Participantii vor respecta cu strictete programul comunicat de organizatori (este recomandat ca participantii sa ajunga la locul de desfaşurare a competitiei la ora destinata), pentru a evita aglomerarea de persoane in anumite puncte.

In zonele in care exista flux de intrare/iesire, participantii vor respecta aceste indicatii.

La start se va respecta alocarea realizata de orgnizatorii, pe numere și intervale de timp, pentru a se asigura startul diferentiat 

In cazul in care participantii la competitie sunt obligati sa calatoreasca in afara localitatii unde locuiesc, cazarea lor se va face respectand prevederile anexei nr. 3 “Recomandari privind functionarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare” la Ordinul ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al ministrului sanatatii nr. 1.731/832/2020 privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfaşurarii activitatilor in conditii de siguranta sanitara in domeniul economiei, pe durata starii de alerta.

In timpul derularii şi dupa derularea evenimentului

 • Participantii trebuie sa pastreze distanta sociala de minimum 2 m intre persoane sau cel putin 7 mp pentru o persoana de fiecare data cand nu sunt folosite echipamente de protectie care limiteaza posibilitatea raspandirii SARS-Cov-2. Datorita traficului din zona de start/ finish, pana la start și imediat dupa finish este obligatorie purtarea mastii, cu exceptia momentelor in care se consuma bauturi/alimente. In astfel de momente se va incerca distantarea semnificativa ( minim 2, 5 m) de ceilalti participanti, avand in vedere ca spatiul de desfașurare permite o astfel de distantare.

Participantii trebuie sa respecte regulile de igiena (de exemplu, folosirea unei batiste de unica folosinta, in caz de tuse sau stranut, evitarea schimbului de echipament sportiv, sapun, sticle cu apa şi alte articole personale intre competitori, evitarea contactului fizic – strangeri de mana, imbratişari la sfarşitul evenimentului).

Se va evita contactul fizic cu ceilalti participant, strangeri de mana, imbratişari la incpeutul /sfarşitul evenimentului sau pe traseu.

 Depasirea pe traseu se va realiza rapid și cu respectarea maximului de distanta posibila; in toate celelalte situatii, se va mentine o distanta de minim 2 metri intre participanti.

 Toti reprezentantii presei care asista la competitie trebuie sa declare ca sunt de acord sa respecte normele de igiena, sa se supuna examenelor medicale şi sa respecte distanta sociala de cel putin 2 m.

Se recomanda dezinfectarea pe maini in punctele de alimentare, inainte de consumarea alimentelor.

Participantii se obliga sa dezinfecteze hainele (echipamentul purtat in cadrul evenimentului) de indata ce ajung acasa. Se recomanda ca participantii sa detina un schimb de haine, astfel incat hainele purtate in cadrul evenimentului sportiv sa fie date jos cat mai repede. Hainele purtate vor fi depozitate intr-o punga inchisa, iar dupa ce vor fi date jos se va asigura dezinfectarea mainilor.

 In punctele de alimentare/hidratare mancarea se va da ambalata in pungi de unica folosinta, iar apa in sticla. Pe parcursul traseului, in puncte și la cateva sute de metri de puncte vor exista pungi de gunoi in care aceste recipiente pot fi aruncate. Este interzisa aruncarea acestora pe traseul de concurs, putand atrage descalificarea.

Proceduri in eventualitatea depistarii unui caz suspect de CORONAVIRUS

Se va amenaja un spatiu de izolare pentru cel putin o persoana cu simptomatologie CORONAVIRUS, care sa fie bine ventilata, sa nu comunice cu alte incinte sau spatii definite; utilitatea este aceea de a izola de persoanele prezente la competitie orice persoana care prezinta simptome pana la un consult de specialitate/testare/evacuare. Se anunta imediat eventualul caz suspect catre personalul medical aflat la locul competitiei şi se informeaza obligatoriu directia de sanatate publica locala si serviciul de urgente 112. Aceasta incapere este folosita doar pentru o astfel de situatie.

Proceduri in eventualitatea aparitiei unui focar de infectie pe perioada competitiei

Organizatorii competitiei vor intrerupe competitia in cazul in care se descopera cel putin un caz de infectie, pana la finalizarea anchetei epidemiologice.

 In contextul pandemiei Coronavirus, se vor lua urmatoarele masuri de siguranta:

 • numarul participantilor va fi limitat 100 Semimaraton, respectiv 200 Cross

 • participantii vor trebui sa declare, suplimentar declaratiei uzuale privind starea de sanatate, pe propria raspundere, daca au intampinat/intampina simptome specifice infectiei Covid 19 sau daca au avut interactiuni cu persoane purtatoare ale virusului, din cunostintele lor. Persoanele care se incadreaza in aceste categorii sunt rugate sa nu partipe la concurs, din respect si colegialitate fata de ceilalti alergatori;

 • TOTI participantii, voluntarii, organizatorii și orice alte persoane prezente la startul evenimentului sau pe traseul sau sunt obligati sa detina asupra lor masca de protectie și lichid de dezinfectare maini, pentru a le utiliza la nevoie;

 • organizatorii vor pune la dispozitie, suplimentar mentiunilor de mai sus, maști de protectie și lichid de dezinfectare;

 • START-ul se va da diferentiat, pe loturi. Repartizarea pe loturi va fi comunicata ulterior. Participantii sunt obligati sa respecte aceasta repartizare;

 • In toate zonele comune, inainte și dupa start, participatii sunt obligati sa respecte distantarea sociala necesara și sa poarte masca;

 • Distantarea de minim 2 m se aplica si in zonele de alimentare, hidratare;

 • Se va respecta cu strictete programul comunicat de organizatori;

 • Se va incerca evitarea formarii grupurilor, in zona de start/finish;

Alte masuri vor putea fi comunicate in functie de indicatiile autoritatilor competente și in functie de evolutia normelor incidente, pe pagina de Facebook și pe pagina de internet ale competitiei; prin inscriere, alergatorii isi da consimtamantul fata de acestea;

Organizatorii garantaza participantilor ca nu vor lua alte masuri decat cele impuse de necesitatea asigurarii sigurantei si sanatatii in contextul pandemiei Coronavirus si de normele legale in vigoare;

Masurile vor fi proportionale scopului urmarit si nu vor impiedica buna desfasurare a competitiei;

Nerespectarea masurilor de mai sus poate atrage descalificarea alergatorului, dupa atentionarea sa prealabila.

0purple logo office.png
bottom of page