top of page

REGULAMENT

  1. Competiția sportivă „Legendele Nemirei” – Slănic Moldova  organizată de Asociaţia Prietenii Slanicului:

Traseul ales pentru această cursă de alergare străbate culmile Nemirei, o zonă mai puțin utilizată de turiști, motiv pentru care vă veți bucura de peisajele naturii în stare naturală.

Traseele sunt marcate cu marcaj turistic în proporție de 90%, iar în zonele în care acestea lipsesc sau sunt deteriorate se intervine cu mijloace specifice de direcționare (bandă de plastic, indicatoare,  etc.).

Vom întâlni și porțiuni neamenajate și neprotejate, drumuri forestiere, pante cu înclinare mare și zone accidentate etc. Porțiuni din traseu trec prin pajiști, zone împădurite și tăieturi, gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, grohotișuri, jnepenișuri etc). Toate acestea necesită din partea participantului experiență și cunoștințe speciale cum ar fi:

  • să aibă cel puțin o experiență generală despre munte;

  • să aibă abilitatea să parcurgă în siguranță un traseu într-o zona alpină;

  • să fie îndeajuns de experimentat să parcurgă un traseu alpin dificil (ex. un pasaj de corzi fixe)

  • să aibă un bun simt al direcției în teren montan chiar și în condiții de vreme rea și vizibilitate redusă. Aceasta înseamnă ca fiecare participant să fie capabil să folosească informațiile despre trasee pentru a ajunge în siguranță;

  • să cunoască regulile de comportament în caz de pericol și urgență în zona montană;

  • să dea dovada de fair play și prietenie și să acționeze în consecință atunci când situația o cere;

  • trebuie să știe și sa aibă o atitudine care să țină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranță ar lua organizatorii, nu sunt și nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competiției, mediul și condițiile în care se desfășoară aceasta;

  • să știe și să țină cont de faptul că niciun premiu nu este mai presus de sănătatea și de viata lui sau a altor participanți și să acționeze în consecință atunci când simte sau observa un pericol. 

  2.CONCURSUL DE ALERGARE MONTANA “Legendele Nemirei”  este o competiție de alergare montană, contracronometru, individuală care cuprinde doua probe care se desfasoară simultan: CROS si MARATON.

 3.TRASEU:

3.1. CROS: Lungime aprox 14 km cu diferență pozitivă de nivel de 700 m. Startul este din Parcul central al stațiunii Slănic Moldova si urmează traseul: Parc central – Valea Slănicului – Muntele Dobru – Valea Dobru – Muntele Cerbul – Pârtia de schi Nemira – Parc central.
3.2 SEMIMARATON

Distanta 26 km
Diferenta de nivel 1100 m

Traseu:

Lungime aprox  25  km cu diferența pozitiva de nivel1100 m

Startul este din Parcul Central al statiunii si urmeaza: Valea Pufului, drum forestier, Valea Slanicelului, Popas touristic Camping,– Muntele Dobru – Valea Dobru – Muntele Cerbul – Pârtia de schi Nemira – Parc central.

 

 4.CATEGORII:

4.1. Concursul se adresează celor care au împlinit vârsta de 18 ani până la data concursului și sunt apți medical pentru acest tip de efort.În acest sens, fiecare concurent va completa la fața locului declarația de responsabilitate.  La CROS se pot înscrie și persoanele sub 18 ani care vor avea împlinită vârsta de cel puțin 16 ani pana la data de 06.07.2018, numai cu declarația de responsabilitate a părintelui/tutorelui. În acest sens organizatorii vor transmite prin e-mail formularul necesar.

4.2. Categorii SEMIMARATON:

Feminin: 18-30 ani, 31-40 ani, 41-50 ani, 51 plus;

Masculin: 18-30 ani, 31-40 ani, 41-50 ani, 51 plus;

Va fi luată în considerare vârsta împlinită la data concursului.

4.3. Categorii CROS::

Feminin: 18-30 ani, 31-40 ani, 41-50 ani, 51 plus;

Masculin: 18-30 ani, 31-40 ani, 41-50 ani, 51 plus;

Va fi luată în considerare vârsta împlinită la data concursului.

IMPORTANT: Categoriile unde vor fi mai puțin de 5 participanți se vor asimila cu categoria imediat inferioara. Organizatorii își rezerva dreptul de a alege participanții precum și de a-i îndruma pe aceștia în alegerea probei de concurs.

  5.ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS:

5.1. Pentru înscrierea online se va utiliza unul din formularele afișate pe site, în funcție de cursa pentru care se optează. 

5.2. Taxa de participare este:

Primii 20 înscriși Cros 80 Ron Semi 90 Ron

Pana la 30 Aprilie  Cros 90 Ron Semi 100 Ron

1 Mai- 31 Mai Cros 100 Ron Semi 110 Ron

1 – 20 Iunie Cros 120 Ron Semi 130 Ron

La fata locului:- in limita locurilor disponibile: Cros +Semi 150 ron

5.3. Se vor face înscrieri la fața locului  în ziua de vineri si sambata pana la ora 8, în limita numerelor de concurs, taxa de participare fiind de 150 lei .

NOTA: Nu se mai fac înscrieri online după data de 20.06.2022.

5.4. Taxa de participare include:

tricoul concursului;

numărul de concurs;

diploma;

medalia;

pasta party;

energizante, hidratare, revitalizare pe trasee și la sosire;

facilități zona start/sosire

5.5. În caz de neprezentare la start, abandon, retragere din orice motiv sau în cazul anulării competiției provocate de o situație de forță majoră sau de motive care nu depind de organizator, TAXA DE PARTICIPARE NU SE RESTITUIE.

Kitul de participare se ridica PERSONAL in zilele premergatoare concursului conform programului anuntat de organizatori si in caz de neprezentare NU SE pastreaza sau trimite prin posta.

  6.ECHIPAMENT:

6.1. Echipament obligatoriu CROS: încălțăminte adecvată tip trail-running, borsetă sau rucsac, bidon pentru minimum 0.5 litri lichide, haină ploaie și număr concurs (ultimul va fi asigurat de organizatori);

6.2. Echipament obligatoriu MARATON: încălțăminte adecvata tip trail-running, borsetă sau rucsac, bidon pentru minimum 0.5 litri lichide, haină ploaie, pantalon lung, telefon mobil, căciulă/bandană și număr concurs (ultimul va fi asigurat de organizatori).

6.3. Echipament recomandat: bețe trekking, fluier, telefon, folie supraviețuire.

6.4. În funcție de prognoza meteo, echipamentul obligatoriu se poate modifica (prin renunțare sau adăugare) iar acest lucru va fi anunțat la ședința tehnică. 

  7.NUMĂR DE CONCURS / ACREDITARE:

7.1. Numărul de concurs va fi primit în momentul validării înscrierii, după ce participantul a completat și semnat declarația de responsabilitate și a plătit contravaloarea taxei de înscriere.

7.2. Numărul de concurs trebuie purtat vizibil pe toată durata cursei.

7.3. Numărul nu trebuie să fie tăiat sau modificat sub nicio formă. Nerespectarea acestui lucru atrage descalificarea.

7.4. Numărul de concurs ține loc și de acreditare, acesta transmite fiecărui posesor anumite drepturi inclusiv cel de a participa la Pasta Party care va avea loc după cursă.

  8. VALIDARE / ȘEDINȚA TEHNICA:

8.1. Validarea înscrierilor va avea loc cu o zi înaintea competiției între orele 14.00-24.00 și sâmbăta dimineața între orele 6.00 și 7.00.

8.2. Ședința tehnică va avea loc în seara dinaintea cursei cu începere de la ora 20.00. Înainte de start va avea loc un briefing unde se vor transmite noutăți și modificări apărute.

8.3. Secretariatul concursului se va afla în Sala de Sport a orașului Slănic Moldova respectiv zona start/sosire.

  9. CRONOMETRAJ: Cronometrajul se va face la secundă.

   10.STARTUL: 01 iulie 2023, ora 9.00, Parc stațiunea Slănic Moldova – județul Bacău;

Zona de start se deschide cu 60 minute înaintea plecării în cursă și va fi deschisă timp de 15 minute după start. Cei care au pierdut startul și vor pleca în cursă în aceste 15 minute trebuie să anunțe oficialii de la start și cronometrajul se va face în acord cu ora oficială de start. Participanții care vor lua startul după cele 15 minute nu vor fi luați în considerare în clasament.

   11. PUNCTE DE CONTROL:

Pe traseu sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participanții care nu trec printr-un punct de control, indiferent de motiv, vor fi descalificați. Numărul de concurs al fiecărui competitor poate fi notat în ordinea sosirii la fiecare punct de control.

  12.  TIMPI LIMITA:

12.1. Timpi limita la SEMIMARATON:

T1 – 9 ore la final

12.2. Timp limită la CROS:

T1 - 6 ore la final

12.3. Orice modificare a timpilor limită va fi anunțată înainte de plecarea în cursă.

12.4. Participanții trebuie să treacă prin aceste puncte pană la orele fixate, altfel, pentru propria lor siguranță, vor fi opriți și îndrumați să se retragă spre zone sigure.

12.5. Participanții care nu se încadrează în timpii limită sunt obligați să predea numărul de concurs arbitrilor din punctul de control la care a fost stabilit timpul limită.

   13.SOSIREA: Linia de sosire este comună cu cea de start, fiind amplasată în Parcul Central Slanic-Moldova.

   14.  OPRIREA / RETRAGEREA DIN CURSA:

14.1. Organizatorul își rezervă dreptul de a opri un participant dacă s-a accidentat după start iar starea nu-i mai permite să continue cursa sau în cazuri excepționale.

14.2. Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv, este obligat să anunțe organizatorul  la unul din următoarele locuri: start, punctele de control, sosire sau sunând la numărul de urgență care va fi anunțat la ședința tehnica și notat pe numărul de concurs.

14.3. Neanunțarea retragerii din cursă duce la o operațiune de căutare și salvare pe cheltuiala participantului implicat.

14.4. Retragerea va fi confirmata prin semnătura pe foaia de arbitraj.

14.5. Orice participant care se retrage din cursă va fi ajutat sa aleagă cea mai buna variantă de retragere, dar este responsabil pentru: transportul propriu, ruta pe care o va folosi și acțiunile ulterioare momentului și locului retragerii. Excepție fac cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

   15.  CONSERVAREA NATURII:

CONCURSUL DE ALERGARE MONTANA “LEGENDELE NEMIREI” se desfășoară în aria uneia dintre cele mai frumoase regiuni din România: REZERVAȚIA NATURALĂ A NEMIREI. Lăsarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee și/sau distrugerea deliberata a mediului înconjurător va atrage după sine DESCALIFICAREA ȘI INTERZICEREA PARTICIPĂRII LA VIITOARELE EDIȚII ALE “LEGENDELE NEMIREI“.

   16. SUPORTERI / AJUTOR:

16.1. Suporterii pot încuraja orice competitor cu condiția să respecte regulile de circulație, indicațiile autorităților și/sau  ale oficialilor ai sa nu împiedice desfășurarea competiției. Pe parcursul traseului nu este permis niciun ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.) excepție făcând asistenta acordata în punctele de realimentare amenajate unde competitorii pot primi și alte alimente sau lichide în afara celor oferite de organizatori.

16.2. Asistenţa între concurenţi este permisă şi în afara zonelor special amenajate. Prin asistenţă se înţelege susţinerea cu apă, alimente, accesorii, etc.

   17. ALTE REGULI:

17.1. Traseul de concurs nu este închis altor participanți la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turiști, animale si alții). Acest fapt atrage asupra participanților obligația de a respecta regulile de conduită în trafic impuse de lege. Orice accident provocat și/sau în care au fost implicați participanți la CONCURSUL DE ALERGARE MONTANA “LEGENDELE NEMIREI”, survenit în timpul desfășurării acestuia din nerespectarea regulilor de concurs și a regulilor de conduita în trafic impuse de lege, va fi în responsabilitatea celor implicați în accident.

17.2. Fiecare competitor are obligația sa urmeze traseul oficial, sa respecte indicațiile arbitrilor, să nu folosească scurtături sau alte avantaje similare.

17.3. Orice competitor trebuie sa dea dovada de fair-play și să permită unui concurent mai rapid sa treacă în fața sa fără a-l obstrucționa, să acorde asistenta unui competitor aflat în dificultate și care ii solicită aceasta.

17.4. Traseele sunt neamenajate și neprotejate de aceea există un risc de rănire și/sau deces din pericolele obișnuite pentru competițiile outdoor. Acestea includ și nu se rezuma doar la: coliziuni cu autovehicule, cu alte vehicule, pietre, stânci, copaci, oameni, alte obiecte, căderi, alunecări, răni provocate de căldura, insolație, deshidratare, arsuri, rău de altitudine, căderi de pietre, pământ, grindină, viituri, furtuni, fulgere, animale, incendii, efort fizic.

   18. CONTESTAȚII:

18.1. Orice participant poate face contestație împotriva altui participant care nu a respectat regulile competiției sau împotriva deciziei oficialilor.

18.2. Contestația scrisă împreuna cu o taxă de 200 lei se va depune la secretariatul concursului în maxim 15 minute de la afișarea rezultatelor provizorii. Rezolvarea contestațiilor se va face în următoarele 60 de minute.

18.3. Taxa va fi înapoiata petentului, dacă contestația va fi acceptată.

  19.  PREMIEREA:

19.1. Toți concurenții care trec linia de sosire vor intra în posesia medaliei “LEGENDELE NEMIREI”

19.2. Premii pentru CROS:

Premii în bani pentru locurile 1,2 și 3 Open Feminin și Masculin;

Se vor acorda și premii în obiecte la clasamentul pe categorii de vârstă;

19.3. Premii pentru MARATON:

Premii în bani pentru locurile 1,2 și 3 Open Feminin și Masculin;

Premii în obiecte pentru locurile 1,2 și 3, la toate categoriile de vârstă, Feminin și Masculin;

19.4. Valoarea premiilor va fi anunțată după finalizarea parteneriatelor și a sponsorizărilor.

Prin înscriere, plată și participare fiecare concurent confirmă că a citit, înțeles și acceptat condițiile prezentului regulament, își asumă riscurile care decurg din participarea la CONCURSUL DE ALERGARE MONTANA “LEGENDELE NEMIREI”  și sunt responsabili pentru propriile acțiuni care ar trebui să țină cont de circumstanțe  relevante ca: schimbarea vremii, trafic, condiții meteo, zona în care se află, echipament.

0purple logo office.png
bottom of page